Uprawa na balotach słomianych
Do podłoży, powszechnie używanych również w wielkotowa-rowej produkcji ogórka, należy słoma żytnia lub pszenna sprasowana w baloty. Takie baloty układa się w miejscach, gdzie mają przebiegać rzędy roślin, przy czym baloty mogą być do V4 lub Va swojej wysokości zagłębione w glebie lub też ułożone na jej powierzchni. Zagłębianie balotów może być stosowane w niższych szklarniach, gdzie przy sadzeniu roślin zbyt wysoko mogłyby występować trudności z ich prowadzeniem. Jeżeli w glebie szklarni występują patogeny lub szkodniki, to zaleca się wykładanie powierzchni pod balotami folią.
Do uprawy ogórka zaleca się używać baloty szerokości 40— 50 cm i wysokości 30—40 cm. Długość balotu ma mniejsze znaczenie, ale baloty długości ponad 80 cm trudno jest układać ze względu na ich duży ciężar i skłonności do rozpadania się. Ważny jest też stopień sprasowania słomy; najlepszy jest średni. Balot o wymiarach 40X50X60 cm i średnim stopniu sprasowania waży 6—7 kg.
Przed użyciem do produkcji należy przede wszystkim baloty
zwilżyć, zużywając na 1 kg słomy 4—5 litrów wody. Baloty
należy polewać wodą stopniowo, aż do pełnego ich nasycenia.