Temperatura podłoża
2 zadna z uprawianych w szklarni roślin (prócz kawona i melona) nie jest tak wrażliwa na temperaturę podłoża jak ogórek. Temperatura podłoża w szklarni, szczególnie w pierwszym okresie po posadzeniu roślin, powinna być wyższa o kilka stopni od temperatury powietrza. Najwłaściwsza temperatura podłoża wynosi 22^28°C. Jeżeli temperatura podłoża spada poniżej 18°C, to obserwuje się zwolniony wzrost korzeni, jak również zahamowanie rozwoju roślin. Zbyt niska temperatura powoduje często zamieranie zawiązków owoców, jak również więdnięcie całych roślin, szczególnie w dni słoneczne następujące po dłużej trwających okresach pochmurnej pogody. Należy zatem stosować ogrzewanie podłoża szklarni (patrz rozdział „Ogrzewanie szklarni").
Ogórek jest rośliną bardzo wrażliwą na gwałtowne zmiany temperatury, dlatego też szklarnie czy tunele fgliowe należy wietrzyć ostrożnie.
W zasadzie szklarnia powinna być wietrzona tylko wówczas, gdy konieczne jest obniżenie temperatury. Wietrzenie bez wyraźnej potrzeby jest nawet szkodliwe, ponieważ obniża stężenie C02 w atmosferze szklarni.