Korłowatość korzeni pomidora
Choroba zostaje zauważona najczęściej-po 2—4 tygodniach od posadzenia rozsady. W słoneczny dzień i w podwyższonej temperaturze rośliny w szklarni częściowo lub całkowicie więdną, a dopiero w nocy odzyskują normalny turgor. Liście porażonych roślin są mniejsze, jasnozielone. Korzenie porażonych roślin mają brunatną barwę, są grubsze od normalnych, o nierównej, podobnej do korka powierzchni. Grzyb wytwarza na porażonych korzeniach czarne, drobne owocniki. Może żyć saprofitycznie w glebie.
Choroba wpływa bardzo ujemnie na zawiązywanie się owoców, obniżając plon.
Zapobieganie i zwalczanie. Zaleca się termiczną dezynfekcję gleby na możliwie dużą głębokość lub chemiczne odkażanie Basamidem granulowanym (50 g/m3), Bunemą (40— 60 cm3/m2) lub Yapamem (100—200 ml/m2). Basąmid rozsiewa się za pomocą specjalnych lub nawozowych siewników;1 a na-stępnie dokładnie miesza z glebą do głębokości zależnej od zastosowanej dawki (50 g/m2 do głębokości 20 cm). Vapam jest stosowany przy użyciu specjalnego, urządzenia.